Main


Anna-Greta Sellman

 

1960-1980

Resorna som Holger Helin anordnade blev alltmer populära och ännu en buss full av entusiaster rullade iväg mot segrarutställningen i Leipzig hösten 1972. Tre av dem var representanter från hundskolan.

Med var också Mats Höglund och Ingemar "Putte" som skulle fotografera hundarna och Kia Sinkkonen och Kerstin Walter som var intresserade av att köpa varsin hund.

Holger hade beställt två valpar av Werner Dalm som vi skulle ta med oss på hemvägen. Vi gjorde ett avstamp hos Werner och i Stralsunds brukshundklubb kl 5.00 på morgonen där vi fick se hur de korade och tränade sina hundar.  

Gästfriheten var otrolig men tyvärr fanns det bara varmkorv och konjak, och det var kanske inte den lämpligaste frukosten så tidigt på morgonen.

I Leipzig blev vi väl mottagna av ordförande i Schäferhundklubben, Gerhard Marx, som visade oss omkring och stolt demonstrerade en nyanskaffad röntgenbuss.

Hans Hirsch dömde hanhundarnas brukshundklass och vi fick som vanligt vara inne i ringen och höra hans öppna bedömning och se hur han ritade hundens fel och förtjänster på hundens boniturkort. Mats och Putte fotograferade hundarna under tiden.

Två kamrater, Ulla Haglund och Birgitta Nilsson-Wolf, anslöt sig till oss i Leipzig. De hade varit på besök i Västtyskland och när de med sin bil skulle passera gränsen till DDR blev de kontrollerade i tullen. Ulla fick passera trots att hon satt och läste en bok av den förbjudne ryske författaren Solzjenitzyn, troligen hade de aldrig hört talas om honom.

När Birgitta skulle resa hemifrån hade hon haft mycket bråttom och det var många vänner hon skulle skriva kort till så hon hade tagit med sig telefonkatalogen. Den blev beslagtagen! Det var ju inte lätt att veta vad dessa mystiska siffror skulle betyda!!!

Vi gjorde en utflykt till Lützen och såg minnesstenen där Gustaf II Adolf stupade. Sverige har köpt och äger marken som sköts av Gustaf II Adolfsföreningen i Göteborg.

Vidare såg vi det vackra minneskapellet samt en uppställning av tennsoldater som visade hur trupperna stod den 6 november 1632.  

Werner Dalm här med Silverpilen Iaxe som har Odin v Andershofer Ufer i sin stamtavla.
Wernar som fött upp Odin besökte Sverige och Axvalla Utställningen i början av 90-talet.

Han var inte förtjust i vad han såg och tyckte att den Svenska schäfern hade så dåliga huvudstop att dom kunde dricka vatten ur en vas !

På hemvägen stannade vi åter hos Werner Dalm där Holger hämtade sina två valpar Odin och Ondra v Andershofer Ufer som Werner fött upp. Birgitta som var veterinär ordnade med tullen så att transiteringen gick fort och smärtfritt.

Föga anade vi då att den lilla grå valpen och hans barn skulle bilda eliten till våra bästa svenska brukshundar.

Jag besökte ofta Werner Dalm på väg till Leipzig eller någon annan tävling och fick se hans boniturkort på tiotusentals hundar. Han hade även en förteckning över alla tikar samt avelstikarnas kort med alla kullar med olika hanhundar.

Werner hade hand om det stora registret sedan Hans Hirsch avlidit. Han övertog även upprättandet av korningsboken samt blev huvuddomare på segrarutställningarna.

Vid ett mina besök fick jag med mig hem några års korningsböcker. Det var stora tunga böcker i A4-format.

När jag passerade tullen i Sassnitz hade tullarna stort bekymmer med mina böcker som innehöll så många siffror. Deras chef var inte där och de kliade sig villrådigt i sina kortsnaggade hjässor. Men de som tjänstgjorde vågade inte ta risken att låta mig ta hem böckerna. Jag förklarade att det rörde sig om hundar, men nej, de behöll böckerna - för vilket de blev utskällda av Werner Dalm, vilken de måste kontakta. Jag fick böckerna med posten någon tid efteråt.

Tyvärr uppskattade inte västtyskarna det enorma arbete som lades ner i DDR för att förbättra schäferrasen. När jag besökte de västtyska segrarutställningarna hörde jag ofta deras föraktfulla uttryck "sie drüben" (de däröver).

Den första gången jag träffade Hans Hirsch var på segrarutställningen i München 1953. Det var han och Jean Sir, som jag kände före kriget, jämte en äldre domare, Reissenweber, som hade fått tillstånd att resa till utställningen för första gången efter kriget.

Hans Hirsch hade beställt och tagit med sig tre trästatyetter av en schäferhund. De var handgjorda och mycket vackra. Hirsch blev emellertid så snorkigt bemött på festen när han skulle överlämna hederspriserna så han lämnade bara två av dem och gav mig den tredje hunden. Den pryder sedan mer är 40 år min bokhylla.

På en utställning i Axvall för några år sedan blev jag tillfrågad på den inledande cocktailen för funktionärer av en inbjuden tysk domare hur det kom sig att jag talade så bra tyska. "Jag har varje år varit på de tyska utställningarna och tävlingarna. Och om en vecka ska jag resa till utställningen i Leipzig" svarade jag. Domaren höll på att sätta cocktailen i halsen och stirrade på mig med förskräckta uppspärrade ögon och sa "Menar ni att ni varit i Leipzig? Jaa då, många gånger. Jag reser dit varje år" sa jag.

Tystnad...det var som om jag svurit i kyrkan. Hastigt räddade klubbmästaren den pinsamma situationen med att säga "Nej nu måste vi skynda oss, supen väntar".

Den sista gången jag träffade Odin, det var hos Ivan Strid i Eskilstuna. Odin var gammal då, men bar åldern med heder. Han visade en viss kärlek för mina stövlar som han ideligen hämtade i tamburen och lämnade till matte i köket. När han tyckte att vi suttit för länge vid kaffekoppen kom han till mig med stövlarna och lämnade dem. "Nu får det vara nog med hundpratet" tycktes han säga. Jag tror att ordet "mysig" passade bäst på honom.

Han hade varit uppstallad en tid i Hundskolan men hade sedan fått sitt hem hos Ivan Strid. Han hade 424 registrerade valpar. 98% hade fria höftleder. Bland de uppfödare som vågade satsa på den okända hunden från DDR (de lär inte ha ångrat sig) var Hundskolan, med 60 registrerade avkommor, vidare Silverpilens, Dittegårdens och många fler.

Några uppfödare hade två eller tre kullar efter Odin. Den gråa färgen på många av våra bästa brukshundar skvallrar om att hans namn förekommer i deras stamtavlor. En försiktig inavel har ytterligare förstärkt hans mentala egenskaper. Men hans karaktärsmässigt sällsynt starka härstamning - se stamtavlan med dess värdesiffror - visar att han var något att bygga upp en brukshundsstam på.

ANNA-GRETA SELLMAN


KORAD Odin v Andershofer Ufer  

Reg.nr: S05038/72
Född: 1971-02-15

Import från DDR - Korad och L-testad +181p
Tjänstehundcert - 1 Ökl
Bruksavelspris - Korningsdiplom, 3st.
 

Frei v Baruther Land
SchH III
DDR 40412

WZ 6445

Chlodo v Rudingen
SchH III
DDR 22690

WZ 5447/43

Gero v Haus Elkemann
SchH III
SZ966764

 

Tell v Colonia Agrippina
SchH III
Sz907391
Regina v Colonia Agrippina
SchH I
Sz893041
Moni v Rudingen
SchH I
DDR 13482

WZ 5443/32

Julex Preußenblut
SchH II
SZ961456
Quinte v  Osterhagen
SchH I
SZ883975
Olli v Baruther Land
SchH I
DDR 28399

WZ 5646/34
Fred v Falkenbruch
SchH III
DDR 09592

WZ 6646/44
Rigo vd Schiebockmülhe
SchH II
SZ 816422
Bea vd Rauener Bergen
SchH I
SZ 883619
Florena v Baruther Land
SchH I
DDR 20468

WZ 5446/34
Jago v d Lundengrotte
SchH II
DDR08070
Biene v Kieselrand

DDR 13625
Komba v Lauerberg
SchH I
DDR 41991

WZ 5447/33

Barry v Haus Ihloff
SchH II
DDR 19675

WZ 5445/

Fred v Falkenbruch
SchH III
DDR 09592

WZ 6646/44

Rigo vd Schiebockmülhe
SchH II
SZ 816422
Bea vd Rauener Bergen
SchH I
SZ 883629
Arne v Haus Ihloff

DDR 13971

WZ 5463/55

Baldo v Haus Metsger
SchH I
SZ 889447
Hummel v Denziger Hof
SchH I
DDR 05787
Edda v Lauerberg

DDR 29683

WZ 4546/34

Drusus v Falkenwappen
SchH II
DDR 13358

WZ 6545/
 

Barry v Andershofer Ufer
SchH II
DDR 5074

WZ 5446/34
Jutta v Hildakloster
SchH I
DDR 5514

WZ 5446/34
Adda v Lauerberg
SchH I
DDR 18971

WZ 5566/34

Fred v Falkenbruch
SchH III
DDR 0959
WZ 6646/44
Astrid v Haus Bräsel
DDR 10068
 

Värdesiffertabell

Typ Konstitution Exteriör Karaktär
0 Otypisk Dålig, svag Kryptorchid Nervös, ängslig, mycket rädd
1 Otypisk Felande könsprägel Dåliga proportioner, otillräckligt vinklad Rädd, överkänslig mot ljud
2 Lätt Tandfel eller pigmentförlust Felande djup i fram- eller bakdel Osäkert uppträdande. Visar tydlig ångest. Kan vara skarp och lättretad
3 Högställd Hårlagsfel eller svagt fundament Normala vinklar Misstrogen mot människor eller aggressiv
4 Tillräcklig Förvärvade fel vid uppfödningen Goda vinklar Aggressiv, mycket skarp med betonad hårdhet. Ilsken
5 Medelkraftig Ädel, kraft, harmoni Utmärkt form, harmoni och linjer Nervstark, pålitlig, godmodig, mycket hård mot påverkan, självsäker
6 Kraftig Robust Bra med väl kraftigt bröst Nervstark, pålitlig, godmodig,  hård mot påverkan
7 Djupställd Eftergivande i band och leder Långsträckt genom för lång rygg Nervstark, pålitlig, godmodig,  känslig mot påverkan
8 Tung Svampig Övervinklade extremiteter Nervstark, pålitlig, godmodig, liten skärpa
9 Grov Rakitisk Överproportionerlig Nervstark, pålitlig, godmodig, ingen skärpa, apatisk

Ungefärlig beskrivning av det i DDR tillämpade värdesiffersystemet.

Värdesiffersystemet går ut på att hundens typ, konstitution, exteriör och karaktär - den sistnämnda med tillägg av skärpa och hårdhet - värdesattes med siffror som sedan infördes i stamtavlan. Man utgår från värdesiffran 5 som är idealet. Ju längre värdet är från 5, om det är uppåt eller neråt, desto sämre.

Hundens typ skall enligt standarden vara medelkraftig. Siffrorna 0-4 i den första kolumnen visar den otypiska, lätta respektive högställda hunden, för att vid siffran 5 nå idealet, medan siffrorna 6-9 gäller för hundar av allt tyngre typ.

Beträffande karaktären får man en god bild av denna om man lägger märke till att betygen 0-5 utgör en stegring från ångestbitaren till via den allt för skarpa, nästa bitska hunden fram till idealhunden nr.5. Siffrorna 6-9 fortsätter med nervstarka men allt lugnare hundar och kommer fram till nr.9, den apatiska hunden. De senaste åren har ett snedstreck med två siffror lagts till. Dessa gäller skärpa och hårdhet. Här betecknar 1 ingen skärpa/eller hårdhet och 5 visar mycket god skärpa och hårdhet.

 

Till minne av KORAD Odin v Andershofer Ufer

Den 15 februari 1971,
föddes i Sralsund i Östtyskland en grå Schäferhane.
Vars avkommor skulle komma att dominera SM i bruks, under åren 1978-1985
och därefter hans barnbarn.

Hans namn var Odin vom Andershofer Ufer. Han importerades som valp
av Holger Helin. Odins hem blev hos Ivan Strid i Eskilstuna.
Odin korades och L-testades +181p, han tog tjänstehundcert, 1 ökl, tilldelades Bruksavelspris
och korningsdiplom.

Odins HD statistik är unik, av 196 röntgade är 194 UA, 2st 0-1, = 99% friröntgat.
Även hans döttrar och söner är kända för att nedärva fina höftleder.

Odin blev far till 15 Brukschampion och tjänstehundar bl.a:
Dittegårdens Gaid SM seger skydd
SBCH Lavindalens a-Cleei SM seger sök 2ggr.
SBCH korad Alfa SM 3:a skydd och Sveriges första bruksprovchampion i fyra grenar
Korad +240p. Ägare/förare Hasse Lundgren
Trippel bruksprovchampion korad Harras SM 2:a sök
Trippel bruksprovchampion Arrak SM 7:a Skydd
SBCH Silverpilens Mix SM 3:a spår, korad +259p

På SM 1988 deltog 7 barnbarn.
SBCH Silverpilens Solo, korad +229p
SBCH Lindholmens Nirra SM 5:a rapport
SBCH Lindholmens Neva.

Av dessa är INT SF SBCH Silverpilens Xa, Sm seger 3 år i rad, den framgångsrikaste.

Odin användes också av Statens Hundskola i Sollefteå, till 10 kullar. 60 % blev tjänste hundar.